Pastirska pita

Avtor: Benytrade
Čeprav za pripravo tele jedi potrebujemo preproste sestavine, kot so mleto meso, korenje, grah, krompir in sir, se v kombinaciji z začimbami in slastno omako spremeni v nadvse okusno in nasitno jed.
Čas priprave:
Čakanje:
Čas kuhanja: 45 minut do ene ure
Število oseb: 4 osebe

Sestavine

2 srednje veliki čebuli, drobno sesekljani
2 korenčka, narezana na majhne kocke
2 žlici oljčnega olja
500 g mletega mesa (lahko je jagnjetina ali govedina)
2 žlici moke
200 ml goveje ali zelenjavne juhe
100 g graha
1 žlica paradižnikove paste
1 žlica Worcesterske omake
sol in poper po okusu
800 g krompirja, olupljenega in narezanega na kose
50 g masla
100 ml mleka
50g Edamec sir Zdenka
po želji: rožmarin in muškatni orešček

𝐙𝐚𝐦𝐞𝐧𝐣𝐚𝐯𝐚: če nimamo pri roki jušne osnove ali Worcesterske omake, lahko namesto tega uporabimo paradižnikovo omako

Priprava

Segrejemo olje v veliki ponvi na srednje močnem ognju. Dodamo sesekljano čebulo in korenje ter pražimo, dokler se ne zmehčata.

Dodamo mleto meso in pražimo, dokler ne porjavi. Po želji potresemo meso z nekaj muškatnega oreščka.

Dodamo paradižnikovo pasto, grah, juho, rožmarin, sol in poper. Mešamo in kuhamo, dokler se sestavine dobro ne premešajo in omaka ne zavre.

Medtem, ko se nadev kuha, skuhamo narezan krompir v slani vodi, dokler ni mehak. Odcedimo in zmešamo z maslom in mlekom, dokler ne dobimo kremaste teksture.

V pekač za pite razporedimo nadev iz mesa in zelenjave po dnu, nato nanj enakomerno nanesemo krompirjev pire. Potresemo z naribanim sirom.

Pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj Celzija, približno 20 do 25 minut, dokler se ne pojavi lepa rjavo-zlata skorja na vrhu. Ko je pita pečena, jo lahko pustimo nekaj minut, da se malce ohladi in potresemo s svežim peteršiljem.

Postrežemo in uživamo.