Sladka pletenica

Avtor: Joya
Preizkusite ta preprost veganski recept za kvašeno testo za slasten sladek pleten kruh ali puhaste velikonočne žemlje.
Čas priprave: 20 minut
Čakanje: 120 minut
Čas kuhanja: 30 minut
Število oseb: 1 pletenica

Sestavine

260 ml napitka Joya Soya BIO
100 g veganskega masla
1 paket svežega kvasa
500 g moke
100 g sladkorja
1 ščepec soli
1 žlička vanilijevega prahu
1 žlica limonine lupine
50 g grobega sladkorja

Priprava

Na nizkem ognju počasi segrevamo 250 ml sojinega napitka in postopoma dodajamo vegansko maslo. Mešamo, dokler se maslo ne stopi, nato odstranimo posodo iz ognja in kvas zdrobimo v mešanico. Dobro premešamo, dokler se kvas popolnoma ne raztopi.

Zmešamo moko, sladkor, sol, vanilijev prah in limonino lupino ter dodamo mešanico sojinega napitka in kvasa. Zamesimo v testo in testo pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo počivati vsaj 1 uro.

Ko se testo podvoji, ga razdelimo na 3 dele. Vsak del oblikujemo v trak in trakove povežemo skupaj v pletenico. Pustimo, da pletenica počiva še 30 minut.

Pletenico premažemo s preostankom Joya sojinega napitka in potresemo z grobo mletim sladkorjem. Pečemo v ogreti pečici na 160°C približno 30 minut. Ko je kruh pečen, ga še 15 minut pustimo v ugasnjeni pečici.

Postrežemo svežega ali ga shranimo v krušni škatli.