Sladka pletenica
Sestavine
100 g veganskega masla
1 paket svežega kvasa
500 g moke
100 g sladkorja
1 ščepec soli
1 žlička vanilijevega prahu
1 žlica limonine lupine
50 g grobega sladkorja
Priprava
Na nizkem ognju počasi segrevamo 250 ml sojinega napitka in postopoma dodajamo vegansko maslo. Mešamo, dokler se maslo ne stopi, nato odstranimo posodo iz ognja in kvas zdrobimo v mešanico. Dobro premešamo, dokler se kvas popolnoma ne raztopi.
Zmešamo moko, sladkor, sol, vanilijev prah in limonino lupino ter dodamo mešanico sojinega napitka in kvasa. Zamesimo v testo in testo pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo počivati vsaj 1 uro.
Ko se testo podvoji, ga razdelimo na 3 dele. Vsak del oblikujemo v trak in trakove povežemo skupaj v pletenico. Pustimo, da pletenica počiva še 30 minut.
Pletenico premažemo s preostankom Joya sojinega napitka in potresemo z grobo mletim sladkorjem. Pečemo v ogreti pečici na 160°C približno 30 minut. Ko je kruh pečen, ga še 15 minut pustimo v ugasnjeni pečici.
Postrežemo svežega ali ga shranimo v krušni škatli.
Pa naj vam tekne in pojejte v miru!