Marelični cmočki
Sestavine
✓ 50 g veganskega masla
✓ 2 žlici javorjevega sirupa
✓ 150 g moke
✓ 3 žlice jabolčne omake/čežane
✓ 10 marelic
✓ 50 g mletih mandljev
✓ 0,5 čajne žličke cimeta
✓ 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
✓ 50 g drobtin
Priprava
Marelice temeljito operemo in izkoščičimo.
V kozici zavremo javorjev sirup in maslo v sojinem mleku. Ko se maslo raztopi, odstavimo kozico s štedilnika in počasi vmešamo moko. Postopoma se bo oblikovalo gosto testo.
Testo ohladimo. Medtem ko se testo ohlaja, pristavimo velik lonec vodo (brez soli!), da zavre.
V ohlajeno testo previdno zamesimo jabolčno omako. Testo razdelimo na 10 delov in oblikujemo cmoke, z marelicami v sredici.
Cmoke damo v vrelo vodo in takoj zmanjšamo temperaturo. Kuhamo jih 8 do 10 minut.
Medtem pripravimo mandljevo-cimetovo zmes za drobtine. V ponvi stopimo nekaj masla. Nato dodamo drobtine, mandlje, cimet in vanilijev sladkor ter rahlo zapečemo.
Kuhane marelične cmoke odcedimo in povaljamo v mešanici z drobtinami.
𝐍𝐚𝐦𝐢𝐠: namesto marelic lahko uporabimo tudi drugo sadje, npr. slive.
Pa naj vam tekne in pojejte v miru!