Klasični cheesecake
Sestavine
200 g maslenih piškotov
10 g Zdenka masla
𝐃𝐫𝐮𝐠𝐚 (𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐚) 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐭:
500 g Zdenka svežega sira
2 jajci
200 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
naribana lupinica ene limone
𝐓𝐫𝐞𝐭𝐣𝐚 (𝐛𝐞𝐥𝐚) 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐭:
800 ml milerama ali kisle smetane
100 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
nekaj kapljic limoninega soka
Priprava
Kekse zdrobimo in jih razporedimo v okrogel pekač za peko. Maslo stopimo na nizki temperaturi in ga prelijemo preko zdrobljenih keksov.
V skledo za mešanje postavimo sveži sir, ki smo ga prej po potrebi odcedili. Dodamo cela jajca, sladkor v prahu, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico. S pomočjo metlice ali električnega mešalnika zmešamo sestavine, dokler ne dobimo gladke mase. Zmes vlijemo v pekač, ki smo ga pripravili v prvem koraku, in pečemo 40 minut v predhodno ogreti pečici na 150 stopinj.
Medtem ko se cheesecake peče, v drugi posodi zmešamo mileram, sladkor v prahu, vanilin sladkor ter nekaj kapljic limoninega soka. Mešanico postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Ko je rumeni sloj cheesecakea pečen, ga vzamemo iz pečice in prelijemo z belo kremo. Nato vse skupaj vrnemo v pečico in pečemo še 10 minut.
Cheesecake vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Nato ga postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
Pred serviranjem po želji cheesecake okrasimo s sezonskim sadjem, npr. borovnice bodo dopolnile okus, ali s čokoladnim prelivom.
Pa naj vam tekne in pojejte v miru!